[Travel]

SEPUTIH SALJI SEOUL

Annyeonghaseyo !!!!

Mesti peminat2 kpop biasa dengar p'kataan annyeonghaseyo ni kan. Silap2 ada yg terus boleh cakap Korea sebab asik tengok cite kpop ni.hahaha

Utk kali ini, aku nak kongsi sikit pengalaman berada di Korea. Tak lama pun..dlm 5 hari 4 malam je. Tp cukupla utk cipta memori dan rasa pengalaman main salji ni. Maklumlah, negara kita ni mana ada salji..paling sejuk pun 16c..tu pun bukak aircond bilik.hahaha





Kebetulan masa aku kt sna tu, suhu dia mencecah -14c...korg boleh byg kan tak mcm mna sejuk dia. Peerghh,,mcm dok dlm peti ais seyhhh. Klu Mlysia lpas hujan mst ada lopak air, kt sana semua ais beku..silap step tergelincir sbb licin.hahaha


Nami Island



Antara tempat menarik yg aku pegi kt Korea ni antaranya Nami Island, tempat shooting filem Winter Sonata  . Mesti ada yg pernah layan cite ni kan. Mmg suasana kt sana seronok dan tenang jee. Dengan speaker lagu2 instrumental yg dipasang boleh dengar hampir satu pulau tu. View dia pun sgt cantikk..




Nami Island

Tempat seterusnya yg menarik di Korea ni, Vivaldi Ski Park. Ok, tempat ni sesuai utk korg yg minat nak meluncur salji. Tp sebelum nk main ski tu, korg kena join kelas basic dia. Bru lah korg boleh main ski tu. Sbb nak main dia bukan senang, aku tgok ada yg asik tergolek jee.hahahaha..puas mmber asik papah dia bangun. Tempat ni lebih kurg 1 jam dr bandar Seoul. Merupakan kwsn pergunungan n utk naik ke atas tu korg kena naik cable car..jenuh broo klu nk pnjat naik....


Vivaldi Ski Park

Next, kita pergi ke tmpt yg historical sikit. Gyeongbokgung Palace. Tmpt ni adalah tinggalan sejarah yg dibina semasa zaman Dinasti Joseon. Kt sini mmg korg rasa mcm balik ke zaman dulu2. Sbb semua binaan kt sini still rekaan asal cuma dibaik pulih.


Antara view di Gyeongbokgung Palace

Mungkin ada antara korg yg jenis suka termenung kt tempat tinggi sambil tgok pemandangan bandar kan. Haaa,,sini aku bwk korg pergi satu tmpt. kira port baikkk la kata org. Mmg klu kt atas ni boleh nmpk hampir keseluruhan bandar Seoul. Nama tempat ni NAMSAN TOWER atau Seoul Tower. Boleh dikatakan tmpt ni sgt famous la dikalangan tourist. Kt atas ni jugak ada padclock yg ditinggalkan pelancong..aku pun tak brp tau ape simbolik sebalik tu.hehehe


Padlock yg ditinggalkan. Simbolik abadikan cinta la bak kata orgg.huhu



View dr Namsan Tower.

Cheonggae Stream. ni kira tempat untuk  santai dan bergambar. View kt sini mmg cantik dgn air sungai dia yg jernih mengalir spnjng 11km melalui 22 buah jambatan berbeza.


Cheonggye Stream.

Pasal makan pulak korg jgn risau. Kt sini ada jugak tempat2 makanan yg halal. Jd pandai2 la pilih tmpt ye guys. Nnt dah kenyang tgok menu ade yg tak ngam pulakkk.hihi. Antara tmpt mkn yg ada kt sini cth nya Bombay Grill, Yangguk Halal Korean BBq, Halal Korean Restaurant. Sbb kn trip ni ikut pakej..so semua nya dh siap. Ktorg tggal standby perut je laaa,,...










Namdaemun Market. Kebetulan ada shooting drama kpop.





 okla. utk part Seoul, Korea rasanya smpai sini je la. Bnyk lg nak share sebenarnya. tapi mata ni pun dh mengantuk..main bola tampar ptg tadi..bantal pun dah memanggil suruh tido ni.

 ok la guys. Selamat malam. 


*Pengalaman dikongsi utk tatapan. Yg pasti ada masa depan,, yg terlukis menjadi sejarah..utk kenangan.*






SEPUTIH SALJI SEOUL SEPUTIH SALJI SEOUL Reviewed by Akmal Izzat on Oktober 24, 2018 Rating: 5

38 ulasan

  1. Menarik....kalau ada rezeki boleh la ke Korea. Nak experience salji. Masa pergi Beijing tahun 2009, walaupun suhu -17 tapi takde salji. Takde salji pun....grr grrr sejuk giler....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perghh.. Lagi sejuk tu. Hahaa.. - 17. Mcm mna agknya kan. Blom lg angin dtg.. Gigil lain mcm. Haha

      Padam
  2. hmmmm nami island :)
    ni ada jer dlm wishlist aida. lom pernah jejak kaki ke korea.
    dok baca jer entri kawan2.
    dok baca jer review kawan2 di fb.
    dah le memang peminat Winter Sonata dulu kala.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpa. Klu dh masuk wishlist tu tak lama lg smpai la. Hehe.

      Padam
  3. Adoi... teringat semula masa saya melancong ke Korea 3 tahun lepas. Sangat best tapi masa saya dan keluarga pergi baru habis musim salji. Itupun sejuk yang amat jugak. Nami Island pun sejuk walaupun ada nampak matahari. Insyallah ada rezeki nak lagi pergi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. Wlupun dh nak habis musim. Sejuk dia pun boleh tahan kan. Matahari ada pun ttp sejuk.

      Padam
  4. nami island yang fames tuh kan, bilalah dapat pi korea ek jengjalan sakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Mmg tmpt yg popular utk pelancong. Sbb dlu pun diorg shootimg filem Winter Sonata kt sini

      Padam
  5. Korea selalu dalam wishlist travel ke sana. Belum ada kesempatan lagi nak ke sana. Harap sangat dapat pergi tahun depan. Suka sangat dengan tempat-tempat kat sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah ada dlm wishlist tu. Tak lama lg smpai la. Hehe. Mudahn smpai tahun depan.. Dpt pengalaman kt sana

      Padam
  6. Tempat ni selalu menjadi wishlist travel saya..tapi tak tau bila dapat pergi. tunggu anak-anak besar la gamaknya..hehee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe..dh masuk wishlist tu tak lama lg smpai la. Hehe

      Padam
  7. Wah syoknya ada pengalaman main salji walaupun selalu jatuh. Saya mampu pi main ice skating je, itupun beberapa tahun yang lalu. Sekarang nak pergi lagi, malu pulak kalau jatuh. Kasi can kat budak2 muda je la..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehhe. Bolehla.. Pengalaman pertama .susah nk imbang bdn.. Asik tergolek je. Haha

      Padam
  8. bestnyaaaaa. kita tak tahu la bila berpeluang ke korea. dalam wishlist jugak ni. selama ni duk tengok dlm drama korea, lawa betul.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. Mmg lawa view musim salji kt sna. Tenang je rasa.hihi

      Padam
  9. bestnya dapat pergi sana. teringin tapi tak tahu la tahan ke tidak dengan cuaca sejuk macam tu. Tak berapa gemar bercuti tempat sejuk sangat sebab macam terbatas aktivity. Tapi mana tahu one day ada rezeki orang belanja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. Bila winter ni terbatas skit.. Tp seronok.. Sbb kt negara kita tkde musim ni kan. Wahhh, klu dh ada org blnja minta dia blnja sy skali. Huhu

      Padam
  10. Bestnyelaa dapat bercuti dekat Seoul time salji macam ni. Memang best sangat pemandangan menarik.. Saya pernah pergi time winter.. Salji memutih.. Coming soon nak pi musim bunga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. First time sy jumpa salji.. Hehe. Harap2 ada la rezeki ke sana lagi..

      Padam
  11. Bestnya dapat jalan2 dan tengok tempat org. Musim winter plak tu. Plg best daptvrasa makanan temptan depa ... best best

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.. Merasa la jugak. Hehe. Tula. Mknn pun ok.. Sedap2. Sennmang nk jmpa mknn halal kt sna.

      Padam
  12. Fuhhh salji mesti sejuk gila , even pergi yang tempat belum salji haritu pun dah tak sanggup hihi best pengalaman

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan sejuk gila. Sejuk gila gila dia pnya sejuk..huhuhu. Utk pngalaman pertama mmg seronok.

      Padam
  13. Seronoknya dapat main salji kat Korea hehehehe kita lama teringin nak pergi sana harap tahun depan berkesempatan untuk pergi negara orang ni hehehehe lama tak berjalan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Seronok la jugak. Pngalamn pertama jumpa salji ni.huhu. Smoga dipermudahkn..

      Padam
  14. Bestnya gi Korea. Lom pernah main salji di Korea hahah pernah main salji di Beijing pun. Korea ni antara wishlist kte gak ekekek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah. Untglaa, sy tak smpai lg Beijing. Harap2 nnt boleh la merasa jejak tembok besar china tu

      Padam
  15. bestnya gi korea. teringin nak main salji sebenarnya hahaha . anyway gambar tu kalau dapat besarkan lagi mesti best

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. First time main salji. Huhu.. Ok bro..tq atas cadangan. Lps ni sy ejas saiz dia.

      Padam
  16. Must be fun going Korea in winter time. Nice weather and is good for Korean BBQ too

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes its a nice place. Also have a good local food.

      Padam
  17. bestnya, I pun nak pergi Korea in the future.. nak discover dunia orang pula tapi at the moment focus inside Malaysia dulu. ehehhe anak i besar sikit nanti baru best... hehehe at least dorang appreciate hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe. Takpe..nnt anak dh besar boleh jln puas2.. Betul tu. Klu kecik lg diorg pun tak igt..

      Padam
  18. look at that beautiful place. oh my. now i miss snowy!!! should plan this country soon!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes. For sure.. Must plan for having this experience

      Padam
  19. bestnya pergi holiday kt korea. lagi lagi bila winter time!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup. Seronok.. Sbb frst time jmpa salji kan. Hehehe

      Padam