[Travel]

MESIR, SEJARAH DAN TAMADUN

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Cairo, Mesir.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun, 

Antara "sejarah, peradaban dan ilmu"


Hai, pasti ada yg sedang memikirkan destinasi yg sesuai utk dilawati terutamanya yg melibatkan sejarah dan peradaban. Apa lagi jika destinasi tersebut luar dr Malaysia..pastinya ia sesuatu pengalaman yg amat sukar dilupakan.

posting kali ini sy ingin berkongsi sedikit pengalaman sepanjang hampir 2 mggu berada di Bumi Mesir, "Mesir, Sejarah Dan Tamadun" rasanya nk klu nak habis mgkin berjela episod. Tp sy akan cuba kongsikn bbrp part2 yg menarik... :)

Utk pengetahuan semua Mesir ni merupakan sebuah negara di rantau afrika ye..Walupun Mesir ni berkeluasan 1 juta km persegi..tp kebanyakan penduduk dia akan tinggal dan mendiami kawasan2 sepanjang tebing sungai Nil. Terutamanya Kaherah dan Iskandariah (Alexandria). Bg mereka air Nil dan penduduk Mesir tak boleh dipisahkan...sbb tu mereka memilih utk menetap kwsn berhampiran Nil.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Cairo International Airport
Sampai sahaja di sana kami menginap di Ashir, salah satu kwsn penempatan di sana. Naik kejang jugak kaki ni mengharungi prjlanan yg pnjng.hehe. Ok, mcm biasa..dh smpai tu kena la relax2 dlu..yela esoknya nak sambung pulak jelajah Bumi Mesir ni kann..so smpai2 je lps makan terus terbongkang tak igt dunia..hahaha

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Ashir, kawasan penginapan.


Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Antara kanak2 yg menetap di apartmen tersebut.



Budak2 ni kalau main,,dia pnya bising pun boleh tahan..klu gusti pun mcm gusti betul2 tu, kita pulak yg risau tgok. Tp part yg tak sgka tu bila kita  kt surau smbhyg subuh,,ttbe nmpk diorg dok sebaris satu geng. patutla masa kluar subuh tu dh sunyi..igtkn smua pakat naik rumah tdo dah..hahahaha
ok, kita sambung balik cite tempat2 yg sy lawat. Utk awal2 ni kami cuma ronda area berdekatan je. Antaranya piramid yg mmg jd mercu tanda negara Mesir ni. Tak sah klu dtg Mesir tak pegi lawat piramid. Sebenarnya, sy pun baru tahu yg piramid ni dibina utk pemakaman Firaun, raja mesir. Firaun ni pun bnyk. Bukan sorg je ye..jd bygkanlah satu piramid tu utk satu firaun..fuhhhhh. nk siap spenuhnya makan masa puluh tahun..sblum ni igt kn piramid tu istana ke..takpun mercu tanda.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
selfie dulu.

Kawasan Mesir ni merupakan tapak tamadun awal Mesir purba. Sbb tu kebanyakan pengunjung tertarik dgn keindahan dan senibina Mesir purba ni spt Piramid Giza, Spihnx, Kuil Luxor dan mcm2 lagi..Boleh dikatakan skrg Mesir merupakan antara negara arab terpenting di Timur Tengah.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Sphinx dan piramid.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
renung masa depan..
habis cerita psl piramid, kami juga turut melawat makan Imam Shafi'e. Mgkin smua kenal kan siapa imam Shafi'e ni...yela selama ni dengar nama je. tk sgka dpt juga melawat ke makam beliau.



Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Makam Imam Al Shafi'e.
Takpela, sy terangkan sikit siapa Imam Shafie ni. Nama penuh beliau Muhammad bin Idris bin Al-Abbas bin Usman bin Syafie bin As-Saib. Beliau merupakan ahli fiqah Islam yg terkenal dan terkemuka dalam sejarah Islam. Imam Shafie ni juga merupakan pelopor kpd salah satu mazhab Islam. Antara negara yg banyak penganut Islam nya berpegang kpd mazhab Shafie ni seperti India, Indonesia dan Malaysia. Sbb tu kita selalu dengar org dok sebut...mazhab shafie,

ok, habis cerita tentang beliau. Jika ada kesilapan fakta tentang Imam Shafie sy memohon maaf. Diharap sahabat2 dpt menegur ye...hehe

Next, kitorg turut melawat ke Muzium Tentera. Dpt la belajar2 sikit sejarah negara diorang tu.hehehe. Sedikit sebanyak tentang sejarah pemerintahan Mesir dan kisah2 presidennya.



Mesir, Sejarah Dan Tamadun

Mesir, Sejarah Dan Tamadun

Mesir, Sejarah Dan Tamadun

Mesir, Sejarah Dan Tamadun
Sel penjara.



okla,,ada kerja lain nak buat. Nnt sy sambung pulak part perjalanan kami menaiki Train dr Kaherah menuju ke Luxor. Dari situ pula menaiki cruise menyusuri sungai Nil selama 2 malam dan singgah di beberapa daerah dan tmpt2 bersejarah yg ada di Mesir ni antaranya Aswan dan Abu Simbel. Tak lupa jugak perjalanan ke Alexandria, tmpt filem Ayat-ayat Cinta berlakon tuhh..hehehe.

Mesir, Sejarah Dan Tamadun to be continuee.....

MESIR, SEJARAH DAN TAMADUN MESIR, SEJARAH DAN TAMADUN Reviewed by Akmal Izzat on Oktober 13, 2018 Rating: 5

38 ulasan

  1. tempat diorang ni luas kan sebab tak de pokok, walaupun panas tapi rasanya windy gituh. bestnya dapat tengok sendiri piramid depan mata kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Betul tu.. Seluas mata memandang. Tp area piramid je la.. Kwsn bndar tu mcm biasa. Ttp ada pokok.. Cuma tak sama mcm tmpt kita.

      Padam
  2. Tak pernah tengok piramid live. Cuma pernah datang Arab Saudi untuk perform umrah ajer. Mungkin kemudian hari boleh masukkan dalam list untuk melawat sini pula.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apa.nnt ada rezeki boleh ke Mesir pulak. Bnyk tmpt boleh melawat. Duit dia pun lg rendah dr kita. Tak mcm arab saudi. So nk shoping pun seronok jugak. Hehehe

      Padam
  3. biasa subjek sejarah dlu belajar la psl tamadun ni kn...seronok dpt berjalan tgk tempat orang..tau psl sejarah semua tu ye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Dlu selalu tgok kt buku dgn tv je. Dpt jugak merasa ke sana. Belajar tntng sejarah dan peradaban Mesir ni.

      Padam
  4. mantap bro! macam panas juga kan ...dulu sangat suka sejarah dan baca mengenai tamadun besar yg menjadi kuasa besar dunia pada suatu ketika dahulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thnks bro, ya. Panas la jugak cuaca tu. Tp masih boleh sesuaikn diri lagi. Bnyk jugak dpt bljr kt sna. Wlupun skjp je.. Rasa mcm nk repeat lagi. Hehehe

      Padam
  5. wow....berpeluang dh ke Mesir..tahniah...satu hari nanti SA nak jejak Mesir jugak..banyak tinggalam sejarah kat sini...nak tgok depan mata kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Thanks.. Semoga satu hari dpt ke sana jugak. Mmg bnyk tggalan sejarah.. Hampir smuanya asli.. Kagum dgn sejarah Mesir.

      Padam
  6. waa bestnya dapat berjalan meluaskan pandangan hingga ke Mesir! Siap dapat melawat dan tengok sendiri Piramid tu semua depan mata, mmg pengalaman yg best. Teringin jugak nk ke Mesir, insyaAllah kot ada rezeki nnt hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. Betul tu.. Terpegun juga bila kali pertama nmpk piramid tu.hehe. Biasa tgok kt gmbr je.. Bila dh dpn mata.. Fuhhh.. InshaAllah one day u pun akan ke sana. Aminn

      Padam
  7. Sememangnya nak ke mesir. Aduhai. Bila la nak sampai rezeki aida.kawan aida pernah ziarah Mesir last 2 years before tunaikan umrah. Cantik cantik tempat di sana yg dia share kat fb. Aduhai...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Niat dh ada.. Tak lama lg smpai la tu.hehe. Mmg cantik suasana dia. Smpai termimpi mimpi wlupun dh balik Mlysia. ☺️

      Padam
  8. wow! so cool to see the real pyramid with ur own eyes.... must b an enjoyable and educational trip..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes. Very nice place.. Tht first time i saw the piramid.. Feel like dream come true. 😂

      Padam
  9. Bestnyer dapat pergi Mesir. Memang impian saya nak tengok piramid dan dan spynk tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. InshaAllah satu hari impian Bro jd kenyataan. Dpt tgok real.

      Padam
  10. Seronok baca kisah kembara di bumi anbiya'. Thanks for sharing bro. Teringin nak ke sana jugak. Harap panjang umur, murah rezeki dapat ke sana nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes.. Welcome broo. InshaAllah satu hri nnt Bro pun dpt jejak kaki ke sana. Melawat salah satu bumi anbiya' ni.. Semoga dipermudahkan!

      Padam
  11. Wow bestnya dapat pergi Mesir ini memang seronok sangat kita dah lama mengidam nak pergi bercuti kat tempat macam ni hehehe tapi bajet sekarang ni dah simpan sikit-sikit harap tahun depan dapat lah hajat nak ke sana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak lama lagi smpai la tu.hehe. Lgpun duit Mesir ni tgh murah. Rm100 = 430EGP..

      Padam
  12. Wah, seronoknya duduk di sana 2 minggu. Teringin juga nak merasa kehidupan orang biasa kat sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tula. Merasa puasa sekali kat sana. Dpt la merasa hidup dgn org2 sna wlupun 2 mggu je.

      Padam
  13. Bestnya mesir.. ramah budak-budak tu ye.. klau travel solo ok la klau bawak family memang parah anak-anak nak tido.moga ada rezeki liez travel ke sana just nak merasa stay di mesir

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. Budak2 tu mmg ramah. Tp dia ajak sembang kita sepatah pun tak faham. Angguk angguk geleng je laa.

      Padam
  14. Mesir ada dalam wishlist, InsyaAllah ada rezeki saya ke sana 1 day nanti... menariknya dapat bergambar dihadapan piramid.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye. InshaAllah ada rezeki tu nnt. Mmg kenangan tak dpt dilupakan.

      Padam
  15. Never visit Egypt before and I wondering the weather there is hot or cold. The best part you can enjoy seeing the pyramid.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeah, first time i saw the real pyramid. The weather will be change every season. But its have some place with winter.

      Padam
  16. Bertuah sesiapa yg berpeluang melawat Mesir. Tempat yg penuh sejarah. Emi so far belum pernah sampai ke Mesir. Moga ada rezeki satu hari nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhmdulillah rezeki. Tak mustahil satu hari nnt Emi pula ke sana. Amin

      Padam
  17. One of my wish list nak g mesir.Tapi panas kat sana sama mcm malaysia ke?
    Tengok mesir dalam filem je.Secara real blm lagi hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Panas dia tak sama mcm Mlysia. Panas kering.. Dan boleh jd lebih panas. Tp Mesir pun ada musim sejuk jugak. Takpe.. Nnt ada rezeki boleh tgok real pulak. Hehehhee

      Padam
  18. Tak pernah baca blog pasal mesir ni..ni la entry pertama nad baca..bagus perkongsian tuan..seronok membaca apa yang ada dekat sana..bestla dapat datang sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. T.kasih.. Kebetulan rezeki dpt ke sini. Mmg pengalaman yg tak boleh lupa. Bila tgok piramid dpn mata. Hehhe

      Padam
  19. Seronoknya dapat ke sana. Sy lom pernah ke sana walau dulu kakak dan ayah pernah menetap di sana beberapa tahun..teringin nak gi hehhe tp belum ada rezeki lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahh. Tak lama lg ada la rezeki tu. Lg pulak family dh pernah stay sna. Lg snng nk brjln. Bnyk tmpt dah tau. Hehe

      Padam