Top Menu

Resepi Dan Cara Membuat Nasi Goreng Mudah Cepat


Nasi goreng adalah salah satu resepi yang mudah dan senang bagi kita untuk disediakan apabila lapar. Lebih-lebih lagi yang mana bujang mahupun yang malas sangat-sangat tu.

So hari mahu share sikit cara-cara nak masak nasi goreng tu. Mana tahu kan ada antara yang tak geti nak masak tu. Kene tengok rujukan kat sebelah baru boleh masak kan..hehee




Kalau nak berjaya dengan masakan korang tu follow lah step-step ni.. Dijamin sedap dan puas hati. Insyaallah..

Selamat mencuba.

Bahan-Bahannya: 

1 Mangkuk Nasi Putih Sejuk

2 Pokok Sawi - Dibersihkan Dan Dipotong 1 Inci

2 Pokok Sawi - Dibersihkan Dan Dipotong 1 Inci

2 Biji Telur

2 Sudu Makan Cili Kering Kisar

1 Sudu Makan Kicap Lemak Masin

Sedikit Garam Dan Serbuk Perasa

Bahan Untuk Tumbuk:

1 Biji Bawang Besar 2 Ulas Bawang Putih 

2 Sudu Makan Ikan Bilis

Cara-caranya:
➨ Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan cili kisar.


➨ Masukkan garam dan serbuk perasa. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.

➨ Masukkan sayur-sayuran. Gaul rata hingga kobis agak layu.

➨ Masukkan nasi sejuk. Gaul rata.

➨ Masukkan kicap. Gaul rata.

➨ Ketepikan nasi ke satu sisi kuali. Pecahkan telur di satu sisi kuali yg tiada nasi. Kacau telur hingga hancur dan telur jadi scramble. 

➨ Gaul telur dengan nasi goreng hingga rata.


23 ulasan :

  1. boleh cuba resepi ni..:)

    BalasPadam
  2. SA pun guna cara macam ni kalau masak nasi goreng

    BalasPadam
  3. Ya, guna cara macam nie. Kalau nak lagi sedap, tumbuk bawang dan cili. Takyah blend.

    BalasPadam
  4. Hehehehe kita ni memang suka memasak juga boleh lah nanti kita cuba resipi mudah dan senang nak buat ni orang bujang ni jer kalau malas nak masak kan...

    BalasPadam
  5. Resepi mudah nasi goreng ni lah selalu boleh masak kalau kering idea x tahu nak masak apa dah . Simple Dan sedap .Bahan2 pun x banyak kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah rasa ni antara masakan tak perlukan bahan banyak.

      Padam
  6. Mmg banyak resepi nasi goreng. Dan nasi goreng mmg mudah utk disediakan. Sbb tu ia menjadi pilihan surirumah utk sediakan nasi goreng utk sarapan pagi. Okay nanti nk cuba resepi nie

    BalasPadam
  7. Nasi goreng ikan bilis? Hurl! I lama tak makan weiii... Ni my all time favourite. Senang je buat dia tapi malas la sebab I rumah bujang jarang kot masak nasi. So tak de nasi nak goreng kah kah kah...:)

    BalasPadam
  8. Sis pun suka nasi goreng..apa2 nasi goreng mmg fav. Sebab tu rajin buat..senang n cepat. Now tgh ajar anak pulak buat nasi goreng

    BalasPadam
  9. Ni namanya nasi goreng org bujang hahha. Simple dan sedap. makan sepingga belum tentu cukup ni hehe

    BalasPadam
  10. Ma shaa Allah sedapnya nampak nasik tu, nasib baik perut dah kenyang. Kalau tak nak mintak tolong poskan sikit ke sini :D

    BalasPadam
  11. Sama je macam resepi saya cuma saya jarang masak resipi ni. Family saya lebih prefer nasi goreng kampung. Pun mudah juga.

    BalasPadam
  12. Thanks for the resipi. Nasi goreng memang senang je nak buat. Kalau tak tahu nak masak apa memang masak nasik goreng saja lah jawabnya :-)

    BalasPadam
  13. I also think fried rice is the best and convinient to cook in the kitchen.. easy to prepare, easy to eat.. hahah~ nice recipe..tq

    BalasPadam
  14. Nasi goreng is my all time fav to cook. Just put in everything and fry. Haha! When I travel, I also order nasi goreng a lot of the times. Senang lah, tak payah pikir2 apa nak makan, kan?

    BalasPadam
  15. Rawlins pun buat kaedah yang sama tapi tak gunakan cili giling sebab Rawlins tak tahan pedas. Haha. Masak sendiri dan makan sendiri so takde fancy-fancy sangat.

    BalasPadam
  16. I feel hungry after look at the nice recipe. Want to try your recipe tonight. I hope the same taste as yours. Hehe

    BalasPadam
  17. Cara lebih kurang..cuma akak akn masukkan sayur paling last

    BalasPadam
  18. Done follow..wah hebat ya memasak

    BalasPadam

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates