Top Menu

5 Cara Terbaik Buang Angin Dalam Badan Secara Semulajadi

buang angin dalam badan


Berikut adalah cara terbaik buang angin dalam badan secara semulajadi dalam badan:


1. Halia

buang angin dalam badan

Ini adalah petua buang angin dalam badan secara tradisional yang mudah kerana kini banyak halia digunakan dalam pelbagai jenis seperti minuman halia, halia merah yang terlarut dalam air suam, ada juga susu halia yang rasa lebih lazat jika dibandingkan dengan ubat-ubatan kimia.

Halia sememangnya berkesan untuk mem buang angin dalam badan.

2. Bawang Putih


buang angin dalam badan


Selain daripada perasa pada masakan, bawang putih juga merupakan salah satu daripada petua buang angin dalam badan.

Kandungan bahan dalam bawang putih mampu mengusir angin dalam badan dengan cepat.
Jika bayi mengalami angin masuk atau kembung biasanya ibu bapa boleh menggosokkan bawang putih di sekitar bahagian badan anak.

3. Air rebusan daun betik

buang angin dalam badan

Meminum air rebusan daun betik juga mampu menghilangkan angin dalam badan.
Caranya dengan merebus 4 hingga 5 helai daun betik dengan 1 liter air dan minum air rebusan tadi dalam keadaan suam.

Walaupun rasanya sedikit pahit, inilah cara paling mujarab.

4. Vitamin C



buang angin dalam badan

Vitamin C sebenarnya membantu membuang angin dalam badan kerana Vitamin C boleh meningkatkan imuniti badan agar ketahanan badan akan bertambah dan badan menjadi lebih sihat.

Vitamin C sangat penting untuk kesihatan terutamanya dari segi keseimbangan dalam ketahanan badan.

5. Bekam


buang angin dalam badan

Cara berbekam adalah suatu perkata yang sangat biasa dilakukan untuk membuang angin dalam badan. Teknik bekam dilakukan dalam beberapa cara.

Salah satu cara adalah dengan alat khas yang menghisap udara supaya menarik bahagian kulit anda yang dipercayai untuk menarik angin dalam tubuh melalui liang-liang kulit badan.

Cara lain adalah menggunakan kaca untuk mengurangkan tekanan udara dalam kaca supaya bahagian kulit akan tertarik.

Untuk mengeluarkan darah dan angin, ia dilakukan dengan dua cara. Cara pertama ialah dengan menindik bahagian tubuh yang dibekam dengan jarum dan cara kedua hanya berbekam sahaja.

Menindik bahagian tubuh dengan jarum juga adalah sebagai akupuntur membantu memulih stamina dan boleh menghilangkan penyakit tertentu.

Semoga memberi manfaat tentang cara terbaik buang angin dalam badan secara semulajadi ini.

10 ulasan :

  1. Tak pernah cuba air rebusan daun betik. Rasanya pasti kelat kan? Dulu kat kg bersepah tanam. Biasanya kalau nak buang angin saya guna halia la. Masuk dalam minuman.

    BalasPadam
  2. Tak sangka banyak rupanya cara nak buang angin dalam badan. Selama nie tahu yg halia tu je. Buat teh halia. Minum panas2. Sedapnya ! Lepas nie boleh cuba cara lain utk buang angin dlm badan

    BalasPadam
  3. Rawlins takut nak mencuba bekam. Tapi Rawlins akan makan garlic tablet dan minum garam buluh dari Hai O untuk keseimbangan dalaman.

    BalasPadam
  4. Wah tips yang bagus ni. Kadang kita suka kembung perut. Angin tak kluar. Syira selalu jugak rebus halia+susu. Yang bekam tu tak pernah cuba lagi.

    BalasPadam
  5. Biasanya saya memang guna halia tu untuk buang angin dalam badan. Masa pregnant dulu banyak betul angin dalam badan ni. Bukan setakat saya, husband pun berangin badan. Selalu la minum air teh halia. Walaupun teh tu orang kata berangin kan, tapi minum macam tu lah sedap.

    BalasPadam
  6. Bagus sgt entry ni..sebab akak pun ada maslah yg sama sampai stress terus dpt tekanan darah tinggi dan seterusnya effect jantung akak..akak jenis susah nak terkentut atau sendawa selepas makan..bayangkan betapa seksanya akak sampai terpaksa warded

    BalasPadam
  7. indeed mmg betul tu semua tips yg ada ni, bagus guna dan follow yg real food / natural based mcm ni kan hehe.. so far berbekam je qeela tak pernah try lg sbb mmg sejenis yg takot jarum or cucuk2 thingy hehe tp mmg tak nafikan bekam ni bnyk manfaatnya. great sharing!

    BalasPadam
  8. Sakit sangan kalau badan penuh angin lagi-lagi perut , yess halia tu memang menjadi , buat teh halia pastu pruutt hehe

    BalasPadam
  9. selalunya kalau tak buang angin nad minum air halia..lepas tu memang terus angin keluar..hehee..yang lain tak pernah buat..

    BalasPadam
  10. Terima kasih atas perkongsian.. memang banyak angin kat badan nie.. kadang2 rasa sebu n pening bila angin rasa cam padat sgt.. boleh AM cuba tips ini

    BalasPadam

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates