Top Menu

5 Plugin Wajib di Guna Bagi Pengguna WordPressMembina website dan blog pada platform wordpress mempunyai banyak kelebihan. Dengan menggunakan script wordpress.org website kita akan terlihat lebih pro dengan kemudahan yang begitu banyak.

Antara kelebihan sekiranya anda membina blog menggunakan platform WordPress di hosting sendiri adalah dengan terdapat banyak plugin yang boleh dimuat turun dan dipasang pada blog anda untuk meningkatkan fungsi blog anda. Plugin-plugin ini ada yang percuma dan ada juga yang berbayar.

Kebanyakan plugin percuma sudah mencukupi untuk menambahbaik blog anda daripada segi sekuriti, backup, seo dan prestasi blog anda.


#1 Jetpack

Jetpack antara plugin yang begitu popular dalam kalangan pemilik blog. Dengan menginstall memasang plugin Jetpack, anda boleh menambah beberapa fungsi kepada blog anda seperti memasang butang perkongsian sosial (Facebook, Twitter etc), memasukkan galeri gambar, scan Malware dan sebagainya.

Untuk memuat turun Jetpack, anda boleh ke halaman rasmi Jetpack.

Terdapat banyak fungsi percuma yang anda boleh manfaatkan daripada Jetpack. Selain itu, terdapat juga beberapa fungsi premium yang boleh digunakan sekiranya anda sanggup melaburkan sedikit wang ringgit untuk membayar.


#2 Akismet (Freemium)

Pada asasnya askimet adalah plugin anti-spam yang menyemak semua komen dan menapis komen spam.Plugin ini menyediakan sejarah status untuk setiap komen supaya anda dapat mengetahui komen yang ditemui spammy oleh Akismet atau moderator.

Moderator juga boleh melihat bilangan komen yang diluluskan untuk setiap pengguna, untuk buang komen yang mecurigakan anda hanya perlu buang di URL di dalam body komen dan alih keluar pautan yang mencurigakan.

Plugin ini percuma untuk laman web peribadi dan blog semasa anda perlu melanggan bulanan untuk kegunaan komersial. Ia adalah plugin berguna untuk melindungi keselamatan WP anda.


#3 Yoast SEO

Selain sosial media, SEO merupakan cara lain yang lebih konvensional untuk menarik trafik daripada carian pengguna ke blog anda. Untuk memastikan blog anda lebih mesra SEO, plugin Yoast SEO adalah plugin yang mesti dipasang.

Ianya membantu anda mengoptimasikan sesuatu kata kunci di setiap artikel anda agar artikel ini lebih mudah dijumpai melalui carian di Google and enjin carian lain.

Untuk memuat turun plugin Yoast SEO, anda boleh ke halaman rasmi Yoast SEO.

#4 W3 Total Cache

W3 Total Cache merupakan antara plugin popular dalam kalangan pembangun blog untuk meningkatkan prestasi blog anda agar ianya lebih ringan dan laju untuk dibuka. Ianya berfungsi dengan mengecilkan kod anda (compress) dan mengoptimasikan fungsi cache pada blog anda.

Plugin ini boleh dimuat turun secara percuma dari laman rasmi W3TC.


#5 User Registration (Freemium)

WordPress user registration adalah satu lagi ciri penting yang anda tidak mahu ketinggalan. Pada asasnya, ciri 'daftar' tersedia pada pemasangan

WordPress lalai yang boleh didayakan dari papan pemuka WP berikutan langkah yang diberikan.


sumber.

Catat Ulasan

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates