Top Menu

10 kategori Hukuman Mati Paling Kejam Di Dunia

Beberapa bentuk hukuman yang sadis dan tidak bertamadun ini mungkin sudah tidak ada lagi dan hanya dapat kita baca dari catatan sejarah.

1. Ditanam Hidup-Hidup Di antara jenis hukuman mati yang popular sejak zaman dahulu lagi. Seperti apa yang terdapat pada namanya, mangsa yang dijatuhui hukuman ini akan ditanam ke dalam tanah dalam keadaan masih hidup. Mangsa akan mati kerana kesesakan nafas.

2. Sarang UlarKebiasaannya, mangsa akan dihumban masuk ke dalam perigi yang menjadi kediaman ratusan ekor ular berbisa. Mangsa akan mati disebabkan disebabkan kegagalan jantung untuk berfungsi kerana bisa daripada ular-ular tersebut.

3. The Spanish TicklerSejenis penyeksaan yang sangat popular di Eropah pada zaman pertengahan. Mangsa akan diseksa dengan menggunakan sejenis peralatan yang berbentuk seperti cakar yang akan menyiat kulit pada tubuh mangsa sehingga koyak. Mangsa akan mati akibat kehilangan darah yang banyak,

4. FlayingMangsa akan dihiris dengan menggunakan objek tajam seperti pisau ataupun pedang sehingga mangsa mati akibat kehilangan darah yang banyak.

5. Unggun ApiKebiasaannya, hukuman jenis ini akan dijatuhkan kepada pengkhianat negara  ataupun ahli sihir, Popular di Eropah pada abad ke-18.

6. NecklacingSejenis hukuman mati yang popular di Afrika Selatan. Mangsa akan disarungkan getah ataupun tayar kenderaan pada leher mangsa dan kemudiannya disimbah petrol sebelum api dinyalakan.

7. Dipijak gajahHukuman mati yang popular di kawasan Selatan Asia dan Tenggara  seperti di India dan Indochina. Mangsa akan diletakkan di sebuah kawasan yang lapang dan kemudiannya, akan dipijak oleh gajah-gajah yang terlatih untuk membunuh mangsa.

8. The Five PainsHukuman mati yang mengerikan ini popular di China pada sekitar abad ke 19 dan awal abad ke 20. Mangsa akan dikurung atau diiikat sebelum anggota-anggota penting dipotong perlahan-lahan.

9. Colombian NecktieWalaupun bunyinya tidaklah mengerikan seperti nama-nama hukuman mati yang lain, namun realitinya, hukuman yang dijalankan dengan menggunakan kaedah ini sangatlah mengerikan, Mangsa akan dikelar di bahagian leher dan lidah mangsa akan ditarik keluar dan kelihatan seperti sepasang tali leher.

10. Gantung Dan SembelihMerupakan sebuah hukuman mati yang paling berat sekali di Britain yang kebiasaanya dijatuhkan kepada mereka yang didapati bersalah kerana jenayah pengkhianat kepada negara. Hukuman ini dimansuhkan oleh parlimen Britain pada tahun 1814.

Catat Ulasan

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates