Top Menu

9 Sarapan Pagi Yang Membantu Untuk Kekal Sihat

Hidangan sarapan pagi ada penting bagi tubuh badan kita. Makanan yang diambil haruslah berkhasiat  dan seimbang . Sesibuk mana pun anda, pastikan anda mengambil sarapan yang berkhasiat.
Saya ingin berkongsi 9 makanan yang baik untuk penyediaan sarapan pagi anda:

Buah-buahanBuah-buahan adalah sumber makanan sampingan yang baik untuk tubuh. Buah-buahan mengandungi serat dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh anda. Buah-buahan yang sesuai untuk sarapan pagi anda ialah kiwi, pisang, epal, dan betik. Buah-buahan ini baik untuk sistem penghadaman anda. Buah-buahan juga mengandungi antioksidan yang boleh menghalang sel-sel kanser dalam badan.

OatmealOatmeal ini mengandungi banyak serat, kalsium dan zat besi yang penting untuk tubuh. Jikalau anda tidak gemarkan rasa tawarnya, anda boleh tambahkan susu dan buah-buahan segar untuk menambahkan rasa dan juga menambahkan khasiatnya. Makanan yang berasaskan dari gandum ini boleh membantu mencegah penyakit jantung, mengurangkan kadar kolestrol dan membantu dalam mengurangkan berat badan.

Roti GandumKandungan serat dan karbohidrat dalam roti gandum lebih tingi dibandingkan dengan roti putih yang biasa anda makan. Jadi tukarkan roti putih anda kepada roti gandum sewaktu sarapan.

YogurtPastinya ramai yang sukakan yogurt. Disebalik rasa masamnya, yogurt mengandungi protein dan kalsium yang diperlukan tubuh. Amalkan yogurt sewaktu sarapan mampu membuatkan anda rasa kenyang dengan lebih lama dan sekali gus membantu untuk mengurangkan berat badan anda.

TelurTelur mengandungi protein, asid lemak dan omega 3 yang baik untuk tubuh anda. Beberapa biji telur rebus dan goreng boleh buatkan anda rasa kenyang sehingga ke tengah hari.

BijirinJika anda terlalu sibuk untuk menyiapkan sarapan yang sempurna pada waktu pagi, cukuplah sekadar dengan memakan bijirin. Sarapan ini mungkin nampak ringkas namun bijirin mengandungi zat besi, serat dan kalsium.

SusuSusu merupakan minuman penting sewaktu sarapan pagi. Minum segelas susu sekiranya anda tidak sempat untuk bersarapan penuh. Susu mengandungi kalsium dan protein yang diperlukan tubuh untuk melalui hari yang mencabar.

Mentega KacangKombinasi roti dan mentega kacang pasti menjadi kegemaran tatkala sarapan. Kacang mengandungi lemak yang diperlukan tubuh badan.

NasiNasi mengandungi karbohidrat dan juga gula. Kedua-dua khasiat ini sangat penting bagi metabolisme tubuh untuk menghasilkan tenaga.

Semoga Bermanfaat.

Catat Ulasan

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates